úterý 5. června 2012

Inov-8 story

Příběh s názvem Inov-8 nemůže začít jinak, než představením majitele a zakladatele. Wayne Edy, od útlého mládí pracoval v obuvnickém průmyslu, kde začínal se strojírenskou přípravou pro vývoj a průmyslovou výrobu sportovních bot a získával zde nezbytné zkušenosti z pohledu vývoje a výroby. Stejně inspirativním způsobem, jako svého času aplikoval ve svých provozech Tomáš Baťa, postoupil i Wayne do obchodně-provozních pozicí a velmi úspěšně pomohl vybudovat síť sportovních obchodů v Zimbabwe. Změna firmy, poctivá a dobře odváděná práce, ztrojnásobení velikosti firmy znamená, že Wayne ve svých 26 letech získává řadu prestižních obchodních cen a opouští Zimbabwe. Následujících 14  velmi úspěšných let tráví Wayne ve skupině Berghaus, kde se zabývá vývojem a výrobou obuvi a poté přichází zásadní rozhodnutí: je čas pracovat sám na sebe, a tak se v severní Anglii rodí Inov-8.
Budu teď chvíli citovat Wayna. „Mám sportovní a outdoorovou historii, celý život jsem pracoval v obuvnickém segmentu, dokonale rozumím výrobě, obchodu, znám trh a prostředí, tak proč nezaložit značku zabývající se skutečnými potřebami horských běžců? Byl to čistý finanční hazard. Investoval jsem 30.000 liber do přípravy forem a dalšího strojního zařízení  k jedinému modelu (dodnes vyráběný mudroc 290). Byl jsem natolik  přesvědčený o kvalitě produktu, že jsem nechal vyrobit kontejner 2.500 párů bez jediné objednávky.“  To se psal červenec 2003.
V září téhož roku vyhrává Melissa Moon WMRA World Trophy na Aljašce. Na nohách měla ten den zapůjčený pár mudroc 290, stejně jako 4 nejlepší angličani. V prosinci téhož roku oceňuje Runners World  mudroc 290 prestižní cenou „Výrobek roku 2003“.
Obrovská vlna zájmu zapříčinila, že se Inov-8 stal od ledna 2004 partnerem WMRA. V roce 2004 se také postupně rozšiřuje kolekce o další krosové modely a zakládá se dceřiná firma ve Spojených Státech. Asi neznámou perličkou je fakt, že v letech 2004 a 2005 vyhrává legendární Jonathan Wyatt WMRA World mountain running trophy v modelu mudroc 280. Kolekce krosové obuvi se stále rozšiřuje, Inov-8 se výrazně profiluje jako výrobce lehké, flexibilní, funkční obuvi s možností výběru úrovně tlumení. Jednoznačně  tak nabízí všem běžcům alternativu k tradičním tlumivým botám a slaví s tím až nečekaně velké úspěchy. Stejnou filosofii pak aplikuje u výroby batohů a ledvinek. V roce 2007 získává za svůj horizontální systém hydratace v batozích prestižní ocenění Outdoor industry award. Rok 2009 se zapsal zlatým písmem do historie Inovejtu, protože přišel na trh model x-talon 212. Když pak v  srpnu 2009 vyhrává Geoffrey Kusuro World mountain runining championship, stává se z tohoto modelu okamžitě absolutní nutnost pro všechny výkonnostní krosaře.
Po šesti letech existence Inov-8  nastal čas nabídnout také silničním běžcům alternativní volbu běžecké obuvi a na řadu tak přichází vývoj silničních bot.  Stejná filosofie zachování přirozené biomechaniky lidského chodidla, lehkost, flexibilita a možnost výběru úrovně tlumení, to jsou hlavní pilíře vývoje silniční kolekce. Tohle zadání se uvedlo do praxe v roce 2011. Jediný rok na trhu a podívejme se na aktuální nabídku. Kolekce silničních bot je bohatší než kolekce trailových bot. U silniční kolekce je obzvlášť důležité vnímat své tělo, jakým způsobem reaguje na běh. Minimálně tlumená část silniční kolekce je proto vhodná pro běžce, kteří chtějí pracovat na svém běžeckém stylu, chtějí běhat efektivněji, přirozeněji, a jsou ochotni vnímat běh jako komplexní zatížení těla.
V roce 2009 vstoupil Inov-8 prostřednictvím VAVRYS CZ také na český a slovenský trh. Aktuálně má Inov-8 zastoupení v 50 zemích světa.
Vývoj jde neustále dopředu. Když se podíváte na naše boty, najdete zde absolutní minimum švů, používáme nejmodernější technologie tvarovaní a stabilizace svršků, které umožňují výrazně snižovat váhu a hlavně výrazně přispívají k pohodlí. Našim cílem není vyrábět univerzální boty, které budou mít průměrné vlastnosti na různých površích a podmínkách. Chceme a budeme i nadále vyrábět běžeckou obuv cíleně určenou pro daný povrch, do daných podmínek a při správném zvolení úrovně tlumení pak může zákazník získat špičkově funkční výrobek, se kterým bude výsostně spokojen. Špičkový nadčasový design je naprostou samozřejmostí.


Žádné komentáře:

Okomentovat