středa 2. září 2015

Recenze TERRACLAW 250

V první rozsáhlé recenzi jsem před 3 lety popisoval koncept TRAILROC a celkem sebevědomě jsem v té době tvrdil, že tento koncept změní vnímání trailové boty. TRAILROC zcela jistě ovlivnil tisíce běžců a běžkyň v ČR a na Slovensku a postupem času zákonitě muselo dojít k nějakému vývojovému posunu v tomto konceptu. A protože nechceme přicházet s pátou, desátou nebo dvacátou generací jedné boty, která je ve své podstatě úplně jiná, přicházíme s novým, řádně vytuněným TERRACLAW.




TERRACLAW je tdy nástupcem TRAILROCu a je dalším z trailových konceptů, který je postaven na nové platformě s možností výběru sklonu mezi patou a špičkou 4mm (Terraclaw 220) a 8mm (Terraclaw 250).  Konstrukčně vychází právě z konceptu TRAILROC a díky brilantní podešvi můžete očekávat podobný grip jako u trailové boty roku 2014/2015, X-TALON 212.

Technický popis TERRACLAW 250

Kompletně nová podešev, to je 44 různě velkých, 4,5mm vysokých, různě orientovaných špuntů, které zajišťují vynikající trakci na libovolném trailovém podkladu. (Pro porovnání uvedu, že zmiňovaný X-TALON má 43 špuntů o výšce 8mm a velmi měkkou směs podešve, která má exklusivní vlastnosti v offroadu).


Podešev je vstřikována ze dvou různě hustých směsí pryže (dualC), kdy vnější část (v tomhle případě černá) je odolnější na otěr, vnitřní části jsou pak měkkčí a zajišťují kontakt na skále, kamenech, atd. V přední části pochopitelně nechybí předtvarovaná zóna ohybu META-FLEX, která napomáhá k efektivnějšímu ohybu masy materiálu celého spodku obuvi. V patní části je pak podešev segmentována tak, aby se rovnoměrně rozkládala došlapová energie v momentě vyšší únavy, kdy většina běžců a běžkyň už nekontroluje efektivní běžecký styl (TERRADAPTER).























Mezipodešev je v běžecké botě jedním ze zásadních dílů, které výrazně ovlivňují konečnou funkčnost dané boty (propriocepce, tlumení, fit, pohodlí, atd). Tady je použita stejná směs mezipodešve jakou u konceptu RACE ULTRA, tedy tzv. "compressed EVA". Její hlavní výhoda je v tvarové stálosti, kdy neztrácí tlumící schopnosti a dlouhodobě udržuje stálý tvar. Pata má výšku 16mm, špička 8mm, tomu odpovídá sklon 8mm, to vše pro model TERRACLAW 250. Mezi podešví a mezipodešví je vložen polymerový prstenec DFB, který tvarově kopíruje plantární fascii a napomáhá celé konstrukci spodku obuvi ve výsledné flexibilitě. Při pohledu na podešev je tento prstenec barevně zvýrazněn (přiznán). V přední části, za hranou metatarzálu tento prstenec končí a v odrazové fázi běhu napomáhá pružinovým efektem k efektivnějšímu odrazu. Stejnou konstrukci má také nižší model TERRACLAW 220 s tím rozdílem, že zde je pata vysoká jen 10mm, špička 6mm a tomu odpovídá sklon 4mm.

Svršky obou modelů jsou napnuty na širokém kopytě Standard a tady také končí jejich společné rysy. 
Vyšší 250ka má "vysunuto" šněrování o cca 15mm  výše oproti ostatním botám, bota tak drží na nártu a příčná klenba má krásně neomezený prostor k přirozené práci. Asymetricky našitý "zámek" na jazyku s průvlakem na šněrování zafixuje jazyk v konstantní pozici a nedochází tak k jeho rotaci kolem nártu ani při nejtěžších traverzech. Prodyšný svršek zpevňuje kontrastní syntetická výztuha ve tvaru X, která drží chodidla v lůžku boty při běhu v těžším terénu. Obsázka kolem celého obvodu boty také napomáhá k fixaci chodidel v botě a zároveň ochraňuje okraje chodidel před kameny a dalšími nástrahami terénu. Špička je pak ještě vyztužena proti nakopnutí různých předmětů, jako jsou kameny, klacky, atd. Tradičně měkkčí opatek je citlivý k patám a achilovkám, a dá se částečně tepelně aktivovat v případě nějakých anomálií na chodidlech (výrustky, atd). Střih kolem kotníků je o cca 5mm vyšší něž třeba u modelu RACE ULTRA a v kombinaci s vyšším šněrováním je docíleno lepší fixace kotníku v botě. Jako jedna z mála bot v nabídce INOV-8 nemá TERRACLAW poutka na kotníkový návlek (RACE ULTRA GAITER), nicméně lze zde bez problému použít návlek DEBRISGAITER.

Nižší 220ka má asymetrické sněrování, které je směrováno ze středu nártu na vnitřní klenbu. Tahle originální konstrukce svršku má obrovskou výhodu v tom, že mnohem efektivněji stáhnete celé chodidlo v botě, zejména pak vnitřní část. Bota tak přímo splývá s chodidly a můžete tak dokonale ovládat situaci. Také proto 220ka působí subjektivně užším dojmem a hodí se zejména na kratší a rychlejší běhy. Svršek nemá obsázku kolem celého chodidla, má jen vyztuženu špičku. Tohle opět oceníte při rychlejších a kratších distancích, voda, kterou naberete do boty při přeběhu potoka okamžitě odchází z boty ven. Ostatní konstrukce svršku je stejná jako u 250ky

Odborná porota na největším sportovním veletrhu v Evropě ISPO, udělila TERRACLAW 250 prestižní ISPO AWARD a model TERRACLAW 220 získal další prestižní ocenění - RED DOT DESIGN AWARD!


 











Jak vypadá bota po 9 měsících provozu (necelých 1.000kilometrů multisportovní zátěže)?  
Testování probíhalo od října 2014 do června 2015, primárně na první variantě vzorku. Finální průmyslová varianta pak na základě výsledků testování doznala ještě nějakých úprav a změn. A jak už to tak v životě bývá, některé byly ku prospěchu, jiné subjektivně ne.

Spodek (podešev a mezipodešev)
Grip podešve se dá směle zařadit někde mezi zmiňovaný TRAILROC a X-TALON. Vizovické vrchy skýtají ideální mix povrchů, kde se dá relevantně testovat trailová bota pro Česko-Slovenské prostředí. Lesní cesty a pěšiny to je klasika, tady je podešev ve stavu "hibernace" a oceníte hlavně komfort boty. Při náběhu na různě zpevněné šotolinové nebo makadamové cesty se pozitivně projevuje hlavně vyšší mezipodešev s DFB. V porovnání s TRAILROC nebo X-TALON, nedostávají chodidla takovou "čočku" na tomto povrchu a přitom si bota zachovává výbornou flexibilitu. Kotníky nejsou tolik zatíženy a běh na takovém povrchu je mnohem efektivnější. S příchodem na kamenitou/skalnatou podložku opět výborně funguje měkkčí směs podešve na tření, nicméně pokud se budete primárně pohybovat na takovém prostředí, musíte počítat s rychlejším opotřebením špuntů. Při náběhu do bláta začnete úročit investici do této boty. Jistý a účinný grip podešve při výběhu i seběhu jakéhokoliv kopce, navíc výborná propriocepce a komfort. Oproti TRAILROCU je pata o 2mm výše, špička pak o 1mm a tyto parametry jsou znát, zejména při dlouhém běhu. Jediným slabším momentem bylo stoupání v těžkém, blátivém traverzu. Podešev v přední části má totiž špunty srovnány symetricky v řadě a v těžkém traverzu pak občas ustřelí do boku. Tohle se ale stává jen v tom nejtěžším terénu a nejhlubším blátě. Sníh je vždy kapitola sama pro sebe. Náš nejlepší koncept do sněhu je ROCLITE, nicméně TERRACLAW zde má podobnou trakci jako X-TALON, takže žádný průměr, ale hodně vysoký standard. Spodek obuvi je tedy exklusivní a tady bude bota získávat velmi, velmi kladné body v hodnocení funkčnosti.






Svršek (250)
Hned na začátku je potřeba upozornit, že je nezvyklý, pocitově nezvyklý. Jak už jsem psal v technickém popisu, šněrování je vysunuto o 1,5 cm výše oproti běžnému standardu a tím bota v podstatě drží na nártu. Při nazutí tak získáváte pocit, že je bota hrozně široká ve špičce. Není to ale až tak úplně pravda. Příčná klenba zde má neomezený komfort pro práci a tohle oceníte při těch nejdelších bězích. Budu se zase opakovat, příčná klenba je při běhu nejvíce zatíženou částí chodidel, protože je z ní vedený každý odraz při běhu. A právě při odrazu se klenba rozšiřuje a pokud nemá při odrazu dostatečný prostor v lůžku boty, výrazně narůstá únava a snižuje se komfort při běhu. Tahle konstrukce svršku nabízí neskutečný komfort a tady opět získá bota vysoké hodnocení.



Obsázka kolem celého obvodu krásně drží chodidla v lůžku boty a navíc je svršek diagonálně vyztužen kontrastním X. Tyto drobné detaily oceníte v těžkém terénu a v traverzech. Testovaná verze měla obsázku s výztuhou z navařeného TPU materiálu, na který byla následně nalepena gumová výztuha špičky a jako celek byla dokonalá, geniální, skvělá, úžasná,... Protože se ale některým testerům během použití objevilo na spojích TPU materiálu s meshovým materiálem svršku drobné třepení, bylo rozhodnuto, že pro průmyslovou výrobu se TPU výztuhy nahradí poddajnějším syntetickým materiálem (změna k lepšímu), na který ale bohužel  nelze aplikovat gumovou výztuhu špičky (změna k horšímu). Špička je tedy vyztužena jen gumovým polepem, podobným, jako byl u Trailroc 255. České horské prostředí nenabízí tak těžké podmínky, kde by tato výztuha špičky nějak limitovala použití. Jediný pocit diskomfortu jsem vlastně zažil jen při sbíhání suťoviště v Roháčích.


Zařazení: objemová trailová bota na mix různých povrchů (70/30 = trail/road) s bezkonkurenčním gripem podešve a exklusivním komfortem




Svršek (220)

Testování této boty bylo někdy hodně komické. Osobně jsem 220ku zařadil někde mezi RACE ULTRA 270 a X-TALON 190 a proto jsem na několik výběhů nazul 270ku proti 220ce. Grip je ten zásadní rozdíl. Tahle bota nakopává k výkonu, ale je potřeb na to mít...
U svršku velmi oceníte asymetrické sněrování, které mnohem lépe upne chodidla v botě. Svršek je při výrobě mnohem lépe natvarován na kopyto a ve finále pak mnohem lépe sedí i při běhu. Právě proto se tato konstrukce v kombinaci s nižším dropem hodí na kratší a rychlejší běhy.







Co napsali o TERRACLAW skuteční borci?

Víťa PAVLIŠTA po vítězném STRC Krkonoše maraton, který běžel v nízkých TERRACLAW 220: 

"Ty 220ky jsou super a jsem rád, že jsem si vybral právě je. Užiju je na kratší krosy. Na tu sobotní prasárnu byly ale až moc zbytečně rychlé a lehké. Na ostrých kamenech a při sebězích už mi ke konci chodidla docela trpěla. Na tak dlouhý závod by asi lépe posloužily Race Ultra. Do kopce mi to ale celou dobu běželo slušně."

Ondra FEJFAR: "zdravím ze soustředění z hřebenů Krkonoš, po téměř 14-ti dnech tu chytám doufám dobrou formu na druhou polovinu sezony. Mimo jiné tu také prochází perfektním testem ty Terraclaw 250 a už jsem si je stihl zamilovat! V každém případě je asi v sobotu vyzkoušim ve Špindlerově Mlýně na závodech, bude to dobrá volba!" Jen dodám, že Ondra ten sobotní závod ve Špindlu (STRC Krkonoše maraton, kratší trať) v této botě vyhrál...


Honza BARTAS zpracoval vlastní recenzi...
Posledních pět měsíců jsem používal skoro výhradně boty inov8. Teda, kromě těch 85% času, který trávím v obleku.  Na dlouhé závody jsem již loni používal model Race Ultra 290. Letošním upgradem na Race Ultra 270, které tak model 290 posunuly do tréninkového používání.
Úplnou novinkou pro letošní rok je v mém botníku model Terra Claw 250 (TC), na který si však v obchodech budete muset chvíli počkat. Rad bych se s vámi podělil o své dojmy z tohoto obutí po nějakých 800km v horách.
Úplně na začátek musím uvést, že trpím chronickou chorobou zvanou neopuchýřovatelnost. Prostě jsem ještě nenašel boty, ze kterých bych měl puchýře. Nemoc měla i takové extrémní projevy, že jsem si týden před Rondou (170km kolem Andorry) koupil nové Hoka One One, jednou proběhl a závod odběhl bez puchýře.
Kdy Terra Claw a kdy Race Ultra
Na RU již byla vydáno hodně recenzí a jen mohu souhlasit, že na běhatelné závody v ne tolik technickém terénu jsou to boty ideální. Na noze o nich běžec neví, jak jsou pohodlné. Toho jsem se ale trochu bál, při závodech v horách, po cestičkách plných kamenů, suťových sebězích, lezeckých pasážích. O RU na noze nevíte, pokud nekopnete do kamene. O tom naopak víte moc dobře. Při MS v trailu v Annecy byla první polovina trati mírně rozbahněná. Bylo to takové to bláto, které vaši nohu nechce pustit, dokud si nevezme botu. Při takovém povrchu jsem měl menší strach, zda budu obutý i po vyskočení z bláta. Boty vždy zůstaly, ale nebyl to rozhodně pocit jistoty.
Od inov8 jsem dostal na testování připravovaný model Terra Claw. A jsem nadšen, nebudu lhát.
Design boty je rozhodně neobvyklý a na inov8 překvapivě odvážný. Samozřejmě je to subjektivní, ale posun proti Trailroc (černo-červený) je jako od H&M k Dioru.
Pohyb v horách.
Boty jsem používal hlavně na žulových kamenech v horách kolem Madridu. Na žule, pravda, drží skoro všechno. I tak jsem měl v TC příjemný pocit v obtížnějších pasážích - skála, kameny, mokrá skála. Příjemný pocit bez strachu, že bota sjede, šetří síly a urychluje postup.
Další parádou na botě je vyšší gumová obsázka špičky. Neochrání před nakopnutím kamene kotníkem, ale prsty jsou v bezpečí. Po 800km se špička neodlepuje, drží. Obsázka je okopaná, ale pořád u boty. To jsem nečekal.
Ochrana špičky je dostatečná ale zároveň nesnižuje schopnost boty dýchat. Pod nártem, pod koncem šněrování, je materiál tak propustný, že jemný prach a špína skončí až na ponožkách.
Právě špička a následně nárt jsou velmi rozdílné od RU. TC jsou více pevně usazené k noze. Sice nemám pocit volnosti nohy v botě a takový ten pocit, jako bych botu neměl. Na druhou stranu mám daleko jistější pocit při běhu v těžkém terénu. Bota mi bezvadně obepne nohu a riziko zvrtnutí kotníku či zakopnutí je minimální.
V půlce června jsem vzal boty i na první ultra, přes 70 km v Picos de Europa. Při asi nejtěžším španělském ultra jsem boty měl na noze 14,5 hodiny a jak už to bývá - bez puchýře. Co bylo ale těžší zkouškou byla variabilita terénu při závodě. Začínalo se v horském lese, na cestách plných bláta. Tam se projevovala nevýhoda podobná jako u RU270, kdy jsem měl mírné obavy, zda doběhnu obutý až do cíle. Stejně tak na mokrých vápencových kamenech jsem bruslil jako na ledu. Jak jsem koukal kolem, tak na takovém povrchu nedrží nic. Kde to šlo, volil jsem cestu po mokré trávě. Na té držely TC s překvapivou jistotou.
Byl jsem však mile překvapený na firnových polích. I tam, kde byl sníh hodně zmrzlý, se mi vždy povedlo vykopnout stup při stoupání nebo zarazit patu při klesání. Pokud byla ale sněhová část delší, bylo od nohou trochu chladno. Závod rozhodně přežily boty v lepším stavu než já. A já jsem v nich našel favorita pro více technické závody.

Martin KOVAL se zase zaměřil na recenzi 220ek...
K jednému z prvých modelov tenisiek Inov8 Terraclaw 220 som sa dostal cez môj obľúbený obchod s minimalistickou obuvou Behnaboso.sk. Pravidelne som v nich začal trénovať od januára 2015. Používal som ich hlavne na kratšie tréningy, ale aj na dlhšie, približne 30-kilometrové víkendové behy. Nosil som ich aktívne do marca 2015 a odvtedy ich obúvam už len sporadicky. Celkovo som v nich nabehal viac ako 1100 km.
Terraclaw zaujme veľmi pekným dizajnom, jeho špecifikum spočíva v jednom kuse tkaniny, ktorá tvorí zvršok tenisky, ale aj v stavbe podrážky. Na prvý dojem pôsobia ako veľmi elegantné „papučky“, ktoré kontrastujú s drapľavým podvozkom. Sú veľmi ľahké a na nohe sedia vynikajúco. Ocenil som voľnosť na špičke, noha v nich nie je stiesnená.
Asi  70% celkovo nabehaných km som ich používal na snehu. Potom ešte trošku na blate a sem tam aj na suchu. Z mojich skúseností ich neodporúčam nosiť v zime, hlavne do mokrého a kašovitého snehu. Ani do nafúkaného snehového záveja, napríklad pri prerážaní bežeckých ciest. Ich tkanina je totiž určená na teplo a v mokrom snehu rýchlo premokne. Preto je veľmi pravdepodobné, že v ňom  budete mať  z nôh asi aj cencúle. Nechajte si ich radšej na teplejšie mesiace a v zime nefrajerujte ;-)
Pri teniskách mňa osobne zaujímajú hlavne tri veci - trakcia a vlastnosti podrážky, hmotnosť a napokon ich životnosť (v km). Pri podrážke sledujem okrem dezénu ešte drop (rozdiel medzi osadením špičky a päty) ako aj jej hrúbku. Nie som celkom barefootový bežec, preto je na mňa model Terraclaw 220 relatívne nízky. Na druhej strane mi 4 mm drop ešte vyhovuje.
Podrážka je dosť hutná, na môj vkus pôsobí tvrdšie. Inov8 na jej konštrukciu použil dvojakú gumu. Tvrdšia guma je čierna a je rozložená viac  na strany. Mäkšia je žltej farby a je zastúpená viac v strede a pod klenbou. Oba typy sú spletené tak, aby boli sily pôsobiace na podrážku čo najefektívnejšie využité. Podrážka je veľmi trvácna, jej opotrebovanie je po mojom použití (celkový objem nabehaných km) minimálne. V tomto smere som s ňou nadmieru spokojný. Myslím si a chcem to potenciálnym majiteľom týchto „papučiek“ zdôrazniť, že predošlá skúsenosť s barefoot runningom a jeho techniky sú v prípade Terraclaw 220 viac než žiaduce. V hre je hlavne plantárna fascia, ktorej preťaženie alebo poškodenie sa nelieči jednoducho.
Trakciou tenisky označujeme jej záberovú vlastnosť. Pre mňa je tento parameter asi najdôležitejší, pretože predurčuje použitie tenisky. Týka sa to hlavne preteku, počas ktorého musíme minimalizovať straty (pokĺznutia, prešmykovanie, zlé držanie na hranách, atď.). Verím, že mnoho tenisiek nie je až tak zlých, skôr sú používané v nesprávnych podmienkach. Páči sa mi, že odolná a málo zničiteľná podrážka Terraclaw-u si zachováva svoju trakciu takmer konštantnú po celú jej životnosť. Trakcia je veľmi slušná vzhľadom na prešmykovanie na suchých, prašných, tvrdších zmrznutých a jemne blatistých povrchoch. Na sneh a zabárajúce sa blato sú štuple podrážky podľa môjho názoru krátke. Strmšie kopce (>25%) s premočenou pôdou mi robili trošku problémy. Tento typ podrážky by som nepoužíval ani na skalách. Myslím si, že ich potenciál a pridaná hodnota je plne využiteľná na konzistentnom lesnom povrchu a spevnenejších trailoch.
Pre moje použitie, ktoré často krát zahŕňa aj technickejší a miestami skalnatejší terén, by som Terraclaw-u viac spevnil špičku. Prípadné zakopnutie prstami o kameň je trochu cítiť. Rovnako by som ocenil aj viac spevnené hrany tenisky. Na zošikmených traverzoch sa noha šmýka na hranu (ide tak trochu aj o daň za voľnú špičku). Spevnenie hrán, resp. strán bočného vedenia by pomohlo aj trvácnosti. Trvácnosť je asi jediným nedostatkom, ktorý som na týchto „lakovkách“ našiel. Tkanina je síce pekná a veľmi dobre odvetráva, no na spoji s podrážkou sa roztrhá už po 400 km.

Zhrnutie:
+ trvácnosť podrážky
+ stabilná trakcia a držanie podrážky na väčšine lokálnych povrchov
+ hmotnosť
+ prevedenie a dizajn

- trvácnosť zvršku



34 komentářů:

  1. Dobry den je mozne terraclaw 250 vyuzit aj na turistiku? Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Tibore a dík moc za zájem o inov-8! TC 250 se dá použít na turistiku, jen musíte počítat s tím, že pokud se budete primárně pohybovat na kamenech a skalách, bude se vzorek podešve rychleji ztrácet.

      Vymazat
  2. Dobry den, moja skusenost. Tieto tenisky mam od leta 2015. Pozitiva su ze mierne blato zvladnu, ideal ked z neho trcia kusky travy. Trail na skalach 25km beh hrebenom z MRS zvladli az na mierne odliepajucu spicku, ktoru som nastrbil obcasnym zakopnutim. Paradne drzali na suchej skale, krasne citali teren. Avsak som citlivy na tu jej cas makkej podrazky. Uvital by som homogennu tvrdost v predu, po naslape na kamienok, co ostru skalu som zatinal zuby, tu mi lepsie vyhovovali TR. V zime v pripade 10cm snehu mali dostatocny zaber, ale ako kolegovci pisali, rychlo (250tky) sa premocili. Avsak silvestrovsky beh pod tatrami kde som sa preboril v -10st po clenky som zvladol dve hodiny bez premrznutia, ci prechladnutia.
    Skusal som v zime po rovinkach na asfalte a miernom v snehu ale to bolo trapenie. Tie tenisky nie su na roviny, stupanie, klesanie im lepsie pristanu. Tiez v traverzoch pekne drzia, odvod vody je super, preto mi nevadia jarne snehovo, potokove behy a neriesim mokru nohu, po 20km ked dobehnem uz nie je taka premocena.
    Fantasticky je cit pre teren, oproti TR(tu sa mi pritrafil uraz na rovinke lesnej ceste trcal kamen, zranenie len neprijemny oder ruky, lakta, kolena) som v nich zatial nikdy nebezpecne nezakopol ci spadol.
    Spokojnost az na ten makky segment v podrazke, ten ma najviac "kvari" :-o Podla mna treba v nich behat min asfaltu, tam sa ta trakcia, rychlost stracaju nehovoriac o opotrebeni.
    Teraz som testoval UR270 ktore su sice s dropom 4mm, fantasticke ale na blato vs suchy teren ci makka trava hlina 60-40 su lepsie TC.
    TC sa daju i v uplne rozmocenom terene, ale su na hrane

    Jano Kralik BB

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj. Teraz používam 295 S. Ale na poslednej 100-vke, kde bol cca 30% asfalt som mal ku koncu už značne boľavé nohy zospodu. Preto hľadám niečo viac odpružené na ultra trail 100-120 km. Občas sa tam nájde aj trochu asfaltu. Má pre mňa 250-tka dostatok odpruženia na takéto dlhé závody ?
    Dik Martin.

    Inak som s 295 S nadmieru spokojný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík moc za zájem o inov-8. TC250 (drop 8mm) je na ultra určitě lepší variantou v případě, že vám bota sedne šířkově. Co se týká tlumení a ochrany chodidel od spodu, je na tom výrazně lépe něž Roclite 295 (drop 6mm). Pochopitelěn je to trochu na úkor celkové flexibility a propriocepce. Nicméně troufám si říct, že dnes je to jeden ze 2 modelů (terraclaw 250 a Race ultra), které mohu s klidným svědomím na ultra vřele doporučit. TC250 snese 30% podíl asfaltu s přehledem. Pokud budete chtít nasměrovat do nějaké maloobchodní prodejny, pošlete mi místo vašeho bydliště.

      Vymazat
    2. Super. Ďakujem. Predajňu už mám. Bernošport Trenčín.
      Martin.

      Vymazat
  4. Dobrý den, co myslíte šlo by se s těmi 250kami také absolvovat překážkové běhy(spartan race, predator race)?Potřebuju boty na absolvování B7 a několika překážkových běhů a ideálně by se mi hodily jedny boty na vše.děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den a dík moc za zájem o inov-8! TC není úplně bota vyvíjena na překážkové běhy, do tohoto prostředí máme výrazně lepší koncepty, jako třeba x-talon, mudlcaw, oroc nebo arctictalon. TC250 se určitě dá použít jako alternativní bota, grip podešve je +- na úrovni allterrainu od reeboku. Když ale vydržíte 2-3 týdny, budeme mít v sortimentu naprostou novinku, model X-CLAW 275, který vychází z exklusivního x-talonu, ale má hodně slušnou úroveň tlumení (drop 8mm). Tuto botu směle doporučím na B7 i překážkové běhy a budete mít rozhodně lepší grip než nabízí TC250.

      Vymazat
    2. X-talony jsem prvotně měl vybrané, ale bohužel nějak mi na mojí nohu nesedly, ať už v S nebo P variantě. Každopádně počkám a vyzkouším ty X-CLAW a snad mě budou sedět. Ještě jednou díky za rady a doporučení:)

      Vymazat
    3. Jé, super! Chtěl jsem se zeptat na to samé. Když je budete mít v sortimentu vy, kdy budou v obchodech? A v jaké cenové relaci budou? Díky za odpověď.

      Vymazat
    4. Ještě jeden dotaz k otázce co na B7 a Spartan či Predator race. Teď jsem hledal na internetu a našel jsem tam model "mud-claw 300", který se mi zdá stejný jako vámi zmíněný "x-claw 275". Jediný rozdíl je drop 6mm, respektive 8mm. Na vašem webu jsem ale kategorii "mud-claw" nenašel. Který z těchto modelů by lépe odpovídal zmíněnému charakteru použití? Jinak na Youtube jsem našel krátké seznámení s modelem "x-claw 275" a vypadá dobře. Jen škoda, že barvy nejsou odvážnější, ale to je subjektivní názor. Snesl bych prostě větší divočinu.

      Vymazat
    5. Mudclaw 300 je hodně podobná bota x-talonu 212 s tím, že má lepší grip. Je vyvíjena do anglického fellrunning a má přesah do překážkových běhů a orienťáku, ale pro vaši kombinaci a běžeckým ultra se určitě více hodí X-CLAW 275. X-Claw se aktuálně dostává do maloobchodu, už jsem ji viděl u několika prodejců. Více info je na webu http://www.inov-8.cz/mudclaw-300-p

      Vymazat
  5. Martine, mám na vás dotaz. Kde - myšleno ve které konkrétní prodejně si mohu skutečně osahat a vyzkoušet trailové modely bot INOV8? Nejlépe v západních Čechách, ale ani Praha není problém. Bohužel mám takovou zkušenost, že:

    1) Obchody, které vy na vašem webu uvádíte jako prodejce INOV8 nemají uspokojivý sortiment bot INOV8. Nelze v jednom obchodě vyzkoušet jeden model ve fitu (S) a (P), chybí velikosti, nebo mají jen jeden "nejpopulárnější" model, nebo "promiňte, majitel obchodu vzal všechny boty INOV8 a odvezl je prodávat na nějaký závod v orientačním běhu". Na dotaz, proč nemají více párů od každého čísla vidím jen pokrčení ramen. prý mi ale cokoliv objednají - to číslo, které potřebuji.
    2) Když prohledám web, tak vyhledávače ukazují i jiné prodejny INOV8, než které uvádíte na vašem webu, ale při kontrole dostupnosti často svítí "do týdne". Když tam zavolám, fyzicky je nemají, ale prý mi objednají pár v čísle, které si řeknu. A jak je mám jako vyzkoušet?

    Jsem rozmrzelý, protože po letech věrnosti jiné značce jsem se rozhodoval "přestoupit" k jedné ze značek Salomon, Icebug a INOV8. Pročtením recenzí, shlédnutím videorecenzí a pocitově jsem se naladil na to, že to bude INOV8. Byť jsem je zatím nikdy neměl na noze. Ale narážím na poměrně závážný problém - takové specifikum obchodování v ČR, katalogový prodej! "Ano, máme, tady je katalog a objednejte si..." Prakticky mě to nutí si v jedné prodejně zkusit jeden model (pokud zrovna mají +/- mojí velikost), jet třeba 100km do další prodejny, kde si možná zkusím jiná model a tak stále dokola. Vytrácí se tím možnost porovnávat okamžité pocity z bot, je to časově náročné a náklady na pořízení bot s cestováním rostou.
    Jsem celkem rozladěný, protože když už jsem začal změnu značky realizovat - a věřte, bylo to těžké, protože v podobných záležitostech se u mě projevuje patriotismus, tak není v mých silách najít slušný obchod, kde mají uspokojivou nabídku jak modelů, tak hlavně čísel. A to teď mluvím jen o trialových botách. Čeká mě to stejné martirium také u modelů silničních a modelů kombinovaných pro tréninky? Přemýšlím, že snad bude jednodušší přehodnotit "vítěznou" značku a jít cestou varianty "B". Fakt by mi moc pomohla ideálně značková prodejna. Nebo vzhledem k blízkosti západních hranic svou peněženku orientovat směrem tam a nechávat ty prachy prostě v cizí ekonomice...

    Díky za odpověď



    Mare Musil

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Marku a dík moc za zájem o inov-8. Česko-slovenský běžecký maloobchod se teprve formuje a dobrých prodejen je skutečně jen pár. Pokud si chcete vyzkoušet více variant z našeho portfolia, určitě vás pošlu do prodejny Trailpoint v Praze na Jirečkově ulici. Navštěvuji hodně speciálek po celé Evropě a troufám si říct, že Trailpoint je nadprůměrný i na evropské úrovni.
      Když mi trochu upřesníte zadání pro výběr nové boty, zkusím vás trochu nasměrovat.
      Dík moc a mějte se hezky

      Vymazat
    2. Díky za víkendovou reakci. Zadání zní bota pro vyloženě špinavé "races" typu Predator, Spartan, Gladiator, Bahňák, atp. Především pak vyšší úrovně obtížnosti, čili delší tratě. Určitě větší tlumení, protože trailovky s nízkým dropem mám. Dám raději přednost vyššímu dropu před lepším čtením terénu. Na podzim mě čeká Ultra Beast od Spartanů, kde to bude (předpokládám) na 50km smíšeným terénem. Loni v Donovalech nás pořadatel protáhnul dlouhým šotolinovým úsekem a to jsem myslel, že to bude smrt mých chodidel "v dropu 4mm".
      Vaše modely, respektive jejich určení (podle popisů) se hodně vzájemně prolíná, takže jsem permanentně nerozhodnutý, jestli mám jít do X-Talon 212 (6mmm), Mudclaw 300, nově X-Claw 275, X-Talon 250, Terraclaw... Výběr chci směřovat právě k Ultra Beast. Nechce se mi zrovna běžet cca 50km v výstupky 8mm a cítit pod nohama žvýkačku. Ale co když ty Terraclaw jsou fakt jen na "přeběhy" z města do přírody? A potom ještě uvažuji, jestli jít do modelů, kde už se projevují slevy, nebo skočit do novinek, které stojí víc. Jestli jsou opravdu o tolik lepší, abych jim měl dát přednost. Jsem prostě v pozici člověka, který INOV8 nikdy neměl, nevím ,jak se který model chová v reálu. Letos jsem už dal jenom za vybavení na sport přes 30 tisíc a nechci pak doma říkat, že tahle koupě se nepovedla, že potřebuju ještě další pár. Jsem z toho trochu zoufalý.

      Vymazat
  6. Super, výběr se v podstatě zúžil na X-CLAW 275 nebo MUDCLAW 300. S ohledem na ultra beast bych volil spíše X-CLAW 275. Je to více tlumená a odolnější verze současné 212ky. Terraclaw určitě ne, to je trailová bota. Dá se použít na překážkové běhy, ale je to jen alternativa. Mudclaw 300 má sice stejný drop 6mm jako x-talon 212, ale má uvnitř výztuhu, která ochraňuje chodidla před proražením podešve a má také vyšší špunty. V nižší verzi x-talon 225 dnes Zuzka Kocumová zabojovala na EOCR, ale to je bota s nízkým dropem, které asi máte... Mějte se hezky

    OdpovědětVymazat
  7. Martine, dobrý den ještě jednou. Prosím vás, kdo má fyzicky na prodejně nový model INOV8 X-Claw 275 v nějakém rozsahu velikostí? Začínám být trochu unavený hledáním "blbých" bot. Prošel jsem e-shopy prodejen: Trailpoint, Rockpoint, Triexpert, Sanasport, Gregorysport (Hudy), Můjběh, 4run a další, jejichž názvy si už ani nepamatuju. Nic. Někde ten model měli, tuším v Olomouci. Ty jo, nepojedu do Olomouce pro jedny boty. INOV8 jsem nikdy neměl a ani nevím, jestli mi vůbec budou sedět. Na nabídky, že mi je pošlou a do 10-15 dní je mám doma, to ať se jdou bodnout, překupníci. Začínám si říkat, že jsem se měl naladit na Salomon a byl klid, těch je všude mraky. Jdu mrknout, jak je na tom Německo. Kdybyste věděl, kde mají fyzicky na prodejně v západních Čechách až po Prahu X-Claw 275 a třeba i Mudclaw 300 kolem velikosti EUR42 +/-, dejte mi vědět. Ještě zkusím sousedy a pak to zabalím. Prodejny jsem s dotazem na naskladnění obeslal. Zatím žádná odpověď.
    Díky za vaše rychlé reakce a snahu mi pomoci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. X-CLAW 275 je celkem horká novinka, která se teprve v těchto dnech dostává do obchodů, a proto ji asi na většině e-shopů zatím nenajdete. Trailpoint ji fyzicky na prodejně už má v celém sortimentu, další budou dostávat tuto botu v průběhu července, podle preferencí jednotlivých obchodů. Tady se musím maloobchodu zastat, ne vždy je to typicky české porovnávání se západem úplně v pořádku... pokud mám přesné informace, v Německu dostávají tuto botu teprve nyní...

      Vymazat
  8. Dobrý den,pptrebuji tlumivou botu na ultra trail a rozhodují se mezi race ultra 290 a terraclaw 250.dekuji a jsem s pozdravem.jsem už trochu výkonnostní bezec.Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi

    1. Dobrý večer Pavle a dík moc za zájem o inov-8! Na ultra se hodí určitě obě zmiňované boty, Terraclaw nabídne trochu lepší grip podesve. Dejte si do hledáčku ještě aktuální novinku TRAILTALON 275, která nahradí právě zmiňovanou Race ultra 290. Tato bota nabízí v tomto vyberu největší úroveň tlumení, drop 8mm a podesev ma lehce lepší grip než RU290. Racenzi vydám snad koncem příštího týdne a nejlepší prodejci ji v těchto dnech dostávají. Doporučuji na obchodě vyzkoušet všechny tři, a vnimejte jak se jednotlivé boty chovají v místě přícně klenby při odrazu. V tento moment jsou chodidla nejvíce zatížena a na ultra by měla mít v teto části boty dostatek prostoru. Mějte se hezky

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den Martine, netrpělivě čekám na recenzi TrailTalonu, protože to je bota, kterou jsem celou dobu hledal. Pro mne nicméně ve verzi GTX, protože ji chci využívat hlavně v sychravém počasí a v zimě, kdy je terén hodně promáčený. Je to bota, která snese tento terén i s občasným přeběhem asfaltu (Tak 70/30)? Jinak se jako všichni ostatní potýkám s tím, že bota není nikde k vidění a vyzkoušení na Plzeňsku. Až budu mít cestu do Prahy zkusím zavítat do Trailpointu na Jirečkově ulici.
    Díky moc Libor

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  13. :-( takže tady je mrtvo... díky za reakci :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Libore. Omlouvám se, nějak mi nedorazil mail s upozorněním na dotaz a stejně jsem měl dovolenou :-) Trailtalon je podzimní novinka, která je v maloobchodní síti zhruba 14 dní. Značkovou recenzi vydám příští týden, tady si zatím můžete přečíst první z nezávislých http://rungo.idnes.cz/test-inov-8-novinka-trail-talon-race-ultra-fgi-/behani.aspx?c=A160816_225446_behani_ize.
      Podešev má univerzální využití, podobně jako Race ultra, je tady lehce povýšen grip, poměrově to vidím 50/50, resp.60/40 ve prospěch trailového povrchu, takže asfalt nebuide problém. Je vyvíjena do tvrdého horského prostředí, kde se s během po kamenitém a částečně i asfaltovém povrchu počítá. K dispozici je pochopitelně i model s membránou, nicméně trochu vám ji budu rozmlouvat. Membrána v každé botě má omezenou životnost, s narůstajícím množstvím kilometrů bota ztrácí svou prodyšnost a výrazně se zhoršuje klima v botě. Na svršek působí nečistoty, zevnitř boty ovlivňuje membránu pot a tahle DBS (dokonalá brusná směs) více, či méně ucpává póry membrány. Tím se snižuje prodyšnost a po nějaké době začnete mít pocit, že membrána není funkční nebo je poškozena. Nespornou výhodou membrány je vyšší tepelný komfort. Osobně spíše doporučuji prodyšnou botu v kombinaci s vlněnou ponožkou (podíl vlny minimálně 50%). Vlna i při totálním promočení drží tepelný komfort a bota může dýchat.
      Na Plzeňsku najdete Trailtalon v Rockpointu začátkem září, jinak doporučím vámi zmíněný Trailpoint v Praze. Mějte se hezky a ještě jednou se omlouvám za prodlení.

      Vymazat
    2. Díky moc za odpověď, v létě jsem to hodně řešil, ale to jsem nevěděl, že mě operace kotníku vyřadí na několik měsíců z největší radosti, takže budu botky kupovat až teď v zimě. Už se ale moc těším a díky za radu.

      Vymazat
  14. Dobrý deň. Rád by som sa informoval, ktorý z modelov by bol vhodný na nordic walking/running. Terén asfaltom spevnené lesné cesty, turistické chodníky a les tak 50/50. Bežné trasy tak 10-20km, časom viac.Uvažoval som aj nad gtx membránou, ale vidím, že nie ste zástanca. Len teraz bojujem s dlho trvajucou rosou na lukach, kde chodím premoceny a v tomto chlade to nie je bohviečo. Dík za odpoveď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den a dík za zájem o inov-8! Podle zadání vám můžu doporučit TRAILTALON 275, který se vyrábí i s membránou, pka má označení TRAILTALON 275 GTX. je to univerzálka 50/50 s výbornou úrovní komfortu a slušným gripem. Když mi napíšete míst vašeho bydliště, zkusím vás nasměrovat někam do maloobchodu. Mějte se hezky

      Vymazat
  15. Vďaka za rýchlu odpoveď. Najlepšia by bola Žilina, prípadne v rozumnej vzdialenosti, ak dodávate na Sk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kompletní seznam prodejců najdete tady http://www.inov-8.cz/. Přímo v Žilině najdete inov-8 v Intersportu, měli by tam mít i Trailtalon. mějte se hezky

      Vymazat
  16. Ahoj Martine.
    Mám dotaz.Běhám v Race Ultra 270,teď jsem si koupil Trail Talon 250 a jsem s těmi boty naprosto spokojen.Jen bych chtěl poradit.Potřeboval bych boty do bahna.Když je bláta víc,tak zmiňované boty už tak nedrží.Dnes jsem byl stavený u Karla ve Valmezu a zkoušel jsem si X-Talon 212.Boty padly dobře,ale velikost 44 byla malá a 44,5 už neměl.A bavím se o provedení (S).Mám širší špičku a (P) byly moc úzké.A u vás v E shopu širší provedení nemáte vůbec.Tak bych chtěl vědět,jestli širší boty ještě budou,anebo nějaké alternativy v širším provedení do bahna.Díky za odpověď.Ahoj Roman Svoboda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Romane. Široká verze x-talonu 212 už se nevyrábí, podívej se u Krala na X-CLAW 275. Tato bota právě nahrazuje širokou 212ku. I s ohledem na ostatní používané boty by ti měl X-CLAW 275 sednout.
      Měj se hezky. M

      Vymazat
  17. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Přidejte se k úspěšným Spojte se s více než 4,000,000 investorů a obchodníků ze 170 zemí

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat