pondělí 22. srpna 2016

Recenze X-TALON / X-CLAW

Inov-8 má dnes na trhu jednoznačně nejširší nabídkou offoradové běžecké obuvi, která se primárně uplatňuje v překážkových bězích, orienťáku a trailu. Troufám si říct, že takový X-TALON 212 (čti "kros talon"), který se v příštím roce bude vyrábět už 10 rokem v celkem nezměněné podobě, změnil vnímání krosové boty a stal se také vzorem pro vývoj u dalších značek. Tuto botu máte rádi, ale bylo tady mnoho požadavků na odolnější a tlumenější verzi, a proto rozšiřujeme nabídku o X-CLAW 275. Nakonec, vývoj musí jít dále, obzvlášť u značky, která má inovace v názvu...

Pro jednodušší orientaci v naší offroadové řadě můžeme laicky říct, že jakýkoliv model s přívlastkem TALON má výkonnostní/závodní ambice, a modely s přívlastkem CLAW jsou vyrobeny na širokém kopytě, myjí vytrvalostní charakter a jsou určeny pro nabíhání objemu. 



X-CLAW 275  -  široká (S), pata 25,5mm - špička 17,5mm - drop 8mm

Špičkový grip podešve je jedním ze zásadních pilířů vývoje v inovejtu, stejně tak je tomu i u této novinky. Špunty této podešve jsou 8mm vysoké a oproti lehčí verzi X-TALON mají větší plochu, aby bez potíží unesly i těžšího chlapa. Obvodová část podešve je vyrobena z tvrdší kontaktní pryže, vnitřní část má pak lehce měkkčí směs, aby byl zajištěn výborný grip na tření i v případě pohybu na skalnatém povrchu.

Mezipodešev POWERFLOW má drop 8 mm a je složena ze dvou dílů. Patní část má měkčí směs a nabízí o 10% vyšší úroveň tlumení, přední část má vyšší hustotu, je tedy lehce tvrdší a nabídne přesnější a efektivnější odraz. Polymerový prstenec DFB, který kopíruje tvar plantární fascie je vložen mezi podešev a mezipodešev, je ukončen za hranou metatarzálu a při efektivním běžeckém stylu lehce napomáhá k odrazu (pružinový efekt).

Celý spodek boty, tedy podešev + mezipodešev tvoří parádně vyvážený celek, který má až překvapivě dobrou propriocepci. Když poběžíte dolů z Prašivé do Hiadeľského sedla (Nízké Tatry) v x-talonu 212, ucítíte na unavených chodidlech každý kamínek. X-CLAW 275 se svou vyšší stavbou tady  nabízí větší ochranu a pohodlí, ale není to na úkor výrazné ztráty vnímání povrchu. Mezipodešev POWERFLOW není tak torzně tuhá jako vstřikovaná EVA u konceptu RACE ULTRA, což ve finále také zvyšuje pohodlí v botě na delším běhu. Lehce horší je zde jen tvarová paměť, u které došlo po cca roce používání k symetrickému  "sešlapání mezipodešve" o cca 1mm.

Svršek z balistického nylonu je napnut na širokém kopytě (S), troufám si říct, že je to jedna z hlavních výhod a zároveň i nevýhod této boty. Extrémní odolnost a pevnost svršku je ještě povýšena DWR zátěrem, na druhou stranu bota není tak dobře prodyšná, jako bývalo u inovejtu zvykem. Hlas uživatelů zněl, "chceme pevnější a odolnější svršky" tak tady odpověď. Svrškový materiál nijak zásadně nepovolí svůj tvar, bota se jen natvaruje na chodidla svého uživatele/uživatelky a ani v případě totlálního promočení neuhne ani o milimetr. Trojnásobně vyztužená špička s obsázkou kolem celého obvodu boty pevně pojme chodidla v lůžku boty, takže ani v nejtěžším traverzu neztracíme kontrolu nad situací. Měkký opatek je citlivý k achilovkám, opět se dá tepelně aktivovat, co mě tady osobně chybí je poutko pro snadnější nazouvání a vyzouvání.
Vkládací stélka uvnitř boty je vyrobena z podobné pěny, ze které je vstřikována mezipodešev a má výšku 6mm. Na mě osobně je to už moc, pokud preferujete větší vnímavost boty od spodku, doporučuji vyměnit stélku za nižší (3mm). Pokud si po nějaké době (500-600km) vyměníte vkládací stélku za novou, významně tak zlepšíte komfort v botě (tlumení).



Takhle bytelnou, pevnou a pohodlnou botu se špičkovým gripem neztratíte ani v těch největších sračkách, v žádné bažině při orienťáku nebo nejtěžším překážkovém běhu. Rozhodně ji ocení všichni běžci a běžkyně při nabíhání zimních objemů, ať už bude metr sněhu (snad konečně) nebo po kotníky bláta. Na zimu to bude objemovka jedna radost pro kohokoliv, kdo hledá špičkově funkční běžeckou botu.

X-TALON 225 -  úzká (P), pata 19,5mm - špička 15,5mm - drop 4mm

Navázat na bezmála 10letou historii bestselleru x-talonu 212, který získal také titul "trailová bota roku v ČR", nebude lehké. Také proto stále zůstává legendární 212ka v úzkém provedení a nové barvě stále v nabídce. Já jsem ji ale z botníku už vyřadil, nicméně věřím, že si i v budoucnu najde velkou řadu příznivců.





Stejně jako u tréninkové varianty X-CLAW 275, byla u nového X-TALON 225 kompletně předělána podešev. Nemění se počet špuntů ani jejich rozmístění, mění se směs podešve. Obvodová část podešve má středně tvrdou kontaktní pryž a při běhu v bahně drží tvar a zajišťuje dokonalý záběr. Vnitřní část podešve má měkkčí kontaktní směs pro dobrý grip na tření při běhu v kamenitém prostředí nebo na skále. Špunty jsou vysoké 8mm a v kombinaci s nižší mezipodešví nabídnou famózní záběr. Subjektivně si myslím, že zde bude lehce vyšší životnost podešve, směs podešve není tak "lepivá", jako u předešlé generace 212ek. Pokud bude někdo v této botě brousit asfalt, zmizí mu/jí vzorek doslova před očima. Poměrově vidím využití podešve 80% trail a 20% silnice.


Vstřikovaná EVA mezipodešev má drop 4mm a stejnou směs, jako předchozí generace 212ek. Výškové parametry jsou pata 19,5mm (XT212 měl 22mm) a špička 15,5mm (XT212 měl 16mm). Navíc je zde oproti 212ce výztuha DFB, která kopíruje pohyb plantární fascie, ochraňuje chodidla proti proražení a lehce napomáhá k efektivnějšímu odrazu.

Musím říct, že běh v této botě je zážitek. Naprosto ovládáte situaci, podešev parádně zabírá i v hlubokém blátě, perfektně se osvědčila i při orienťáku. Vnímavost mezipodešve v kombinaci s úzkým a velmi pevným svrškem přímo vybízí k výkonu, ale to zásadní je naprostá kontrola nad terénem. Najednou máte pocit, že do té přírody patříte, splýváte s divočinou, probíháte terénem stejně jistě jako srnky a bouráte veškeré limity, které jste kdy při běhu měli. 




Svršek z balistického nylonu je bezešvý a je napnut na úzkém kopytě (P). Je tu lehce nižší gramáž nylonu než u verze X-CLAW275, nicméně opět tu můžete čekat enormní pevnost svršku. Bota se jen lehce natvaruje na chodidla a nepovolí. Úzký svršek předurčuje tuto botu k výkonu/závodu. Výkonnostní offroadovka by měla maximálně splynout s chodidly aby nedocházelo v těžkých pasážích k posuvům chodidel uvnitř boty. Pokud nejsou chodidla dobře zachycena v botě při technickém trailu, orienťáku nebo překážkovém běhu, chodidla se v botě pohybují, mohou vznikat puchýře, pálí plosky, ztrácíte kontrolu nad běh a tím také radost z běhu. Tento parametr byl splněn vrchovatě. Špička boty je opět trojnásobně vyztužena, měkký opatek je citlivý k achilovkám a dá se tepelně aktivovat. U této nižší verze zatím nepostrádám poutko k rychlejšímu nazouvání a vyzouvání, díky větší flexibilitě celé boty jsou tyto procesy mnohem jednodušší.
Malinko horší je to opět s prodyšností. Prostě pevnost a odolnost svršku není v souladu s prodyšností, tyto parametry se při vývoji naprosto vylučují.
Vkládací stélka zde má výšku 3mm a stejně jako u vyšší verze doporučuji s ní individuálně pracovat.


Z mého pohledu posunul inovejt laťku o notný kus výš. Není tu značka, která by měla širší offoradovou řadu, chybí tu už jen doplnit nulový drop. Co je ale zásadní, že ty boty jednoduše "baví" a tohle subjektivum je pro mě osobně zásadní. Tak ať vám běhání přináší taky radost.

P.S. Už v říjnu pro vás spustíme INOV-8 RALLY a nové X-TALON a X-CLAW tu budou hrát prim...





18 komentářů:

  1. Netusim ci si to tu niekto precita ale predsa by som rad komentoval X-Talon 225ky.

    Moja cesta k X-Talonom 225 bola trosku nahodna ale o to prekvapivejsia kedze povodne som si siel vyskusat Race Ultra koli kombinovanym behom asfalt/teren ale tie mi na nohu vobec nesadli (siroke v prednej casti) a tak ked uz som bol v predajni som si vyskusal aj niekolko inych modelov od Inov-8. Az kym som si na nohu neobul prave X-Talon 225 ktore mi sadli ako sa vravi ako rit na serbel. Bol som uneseny pocitom na nohe, proste ako papucka. S tym ze som planoval ze casom si kupim aj nieco na zimu a tieto to splnali tak som si ich hned aj zobral domov. Par mesiacov som musel pockat kym som ich prvy krat vytiahol (najma koli vaznejsiemu zraneniu a rekonvalescencii, ale tiez preto ze som cakal na jesenne pocasie) ale uz prvy vybeh na Maly Fatransky Krivan v mraze, blate, snehu ukazal ze v nich cosi je. A toto sa mi len potvrdilo aj pri dalsich vybehoch ci uz v kopcoch Malej alebo Velkej Fatry.

    Tam kde ini v "Rychlych Krosovych" topankach si uz neboli taki isti, som mal stale pocit gripu a aj ked boli rychlejsi bezci, najma dolu kopcom som si ich vedel rychlo dobehnut a s usmevom sa ich drzat. Su lahucke a ani po dlhsich behoch (15-25km) nemam problem s nohami.
    Ci uz to bolo blato, listie, sneh aj hlboky, korene alebo kamene ci travnate zbehy alebo plane, vsade som sa citil ako na betone v cestakoch. A konecne som mal na nohach topanku ktora mi nerobi problemy s otlakmi na prednej casti nohy ako u istej konkurencie. (nie, nie je to len ponozkami)

    Davam sem tento koment len preto ze tieto topanky pozitivne predcili moje ocakavania na mile daleko a osobne ich mozem len a len odporucit.
    Poznamka: Na bezne trailove letne behy a pevny povrch mam inu topanku od ineho vyrobcu, tieto mam naozaj len na mokru jar a jesen a zimu.
    Poznamka 2: Naozaj si to nekupujte ak si ich najskor nevyskusate. Mal som na nohe niekolko roznych Inov-8 topanok a skoro kazda sedela na nohe inaksie.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Martine,

    posledních 14 dní pročítám všemožné recenze trailových bot od Inov-8 a hledám pro sebe boty, které bych využil jakožto pouhý nadšenec do překážkových běhů. Za poslední 3 roky jsem se zúčastnil tří překážkových běhů v obyčejných botách. Letos bych to rád změnil, jelikož mě čeká v březnu zimní překážkový běh a v létě klasika (bahno, voda, lesní cesty...), vše do 10km. Pro tyto příležitosti jsem se rozhodl pořídit si boty od Inov-8. Bohužel, jak jsem se přesvědčil v létě(při výběru silniček, nemohu si moc vybírat. S mými 193 cm, váhou do 90kg, si musím vybírat boty s širším střihem.(Skončil jsem u Mizuno Wave Connect 3, které mi šiřkou střihu dokonale padli.) Proto jak jsem se dočetl, musím koukat, zda boty mají přídavek S (standard fit). Ale ani to není záruka, že mi boty padnou. Vybral jsem si několik favoritů mezi něž patři Roclite 290, Terraclaw 250, X-Claw 275, X-Talon 225 nebo levnější Roclite 280. Tyto boty by měli mít širší střih, řikám si, ale zda je jakožto nadšenec, který se účastní 1-2x ročně překážkového běhu, využije?
    Které z bot byste mohl doporučit jakožto pouhému nadšenci?
    Předem děkuji za případné rady a přeji hezký den.
    Jirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jirko, a dík moc za zájem o inov-8! Podle toho co píšete jednoznačně doporučím X-CLAW 275. Je to jenda z našich nejvíce tlumených bot, ale přitom má hodně hrubou podešev, takže nabídne parádní grip jak v blátě, tak na sněhu. Je potřeba dobře vyzkoušet šířku, zejména v místě příčné klenby. Jedinou nevýhodou této boty je fakt, že při častém běhu po tvrdém podkladu (asfalt, beton), rychle mizí vzorek podešve. Když napíšete místo vašeho bydliště, doporučím vám nejbližšího prodejce. Mějte se hezky!

      Vymazat
    2. Dobrý večer Martine, mockrát děkuji za doporučení. Jsem z Loun. Podle stránek www.inov-8.cz, bych to viděl na některou z prodejen v Praze. O rychlém mizení vzorku jsem hodně slýchal v recenzích. Na druhou stranu většina překážkových běhů, kterých jsem se zúčastnil byla z 90% v terénu a s asfaltem nebo betonem jsem se setkal opravdu minimálně. Teď už jenom, aby mi padli :-)
      Ještě jednou mockrát děkuji za doporučení a přeji příjemný zbytek večera.

      Vymazat
    3. Zdravím, jsem na tom podobně jako Jirka, dávám 3-4 OCR za rok, chtěl jsem na závod nějaké lepší obutí, s lepším gripem, ne moc nasákavé, x-talon 200 se mi zdá lepší volbou. Proč zvolit x-claw? Jinak jsem taky pouze hobík, dělám i jiné sporty, ne pouze hardcore běžec.

      Vymazat
    4. X-CLAW 275 má výšku v patě 26,5mm, výšku ve špičce 18,5mm a je to tedy jedna z nejvíce tlumených bot v naší nabídce . Naproti tomu X-TALON 200, která nabízí velmi podobný grip podešve má výšku v patě pouhých 18mm a výšku ve špičce 15mm. Tato bota je výkonnostně laděná a rekreační běžec v této botě může mnohem více zatěžovat lýtka a achilovky. Na takhle nízkou botu je potřeba si zvyknout, pracovat s technikou běhu, posílit chodidla, lýtka, atd.To je hlavní důvod, proč obecně hobíkům doporučuji X-CLAW275. Grip podešve je velmi podobný, konstrukce podešve měla stejné zadání, jednotlivé špunty jsou jen konstruovány tak, aby unesly i těžší běžce a běžkyně. Pokud potřebujete výborný grip, obě tyto boty nabízí podobné vlastnosti.

      Vymazat
    5. Dobrý den Martine, děkuji za doporučení, s X-Claw mám letos za sebou zatím čtyři OCR zábody a je to parádní bota. Nicméně bych rád nějakou botu na trénink, kdy chci X-Claw šetřit, cca 3x týdně 5-10 km + intervaly, terén cca 50% louka, les, atd., 25% štěrkové cesty, 25% asfalat a tam by šla měkká podrážka X-Claw brzo pryč. Co je dobré zvolit z Inov-8? Jsem spíše osvalený (nejenom) běžec, 88kg, takže spíše větší tlumení...? Děkuji

      Vymazat
    6. Dobrý den. Podle vašeho zadání bych vybíral z těchto objemových trailovek - Roclite 305, Terraclaw 250, Trailtalon 275 a během července dorazí ještě Trailroc 285. První 2 jsou k použití někde mezi 60-70% v trailu, druhé dvě jsou pak parádní univerzálky 50/50. důležitý bude tvar, dobře vyzkoušejte na prodejně. Dík moc a ať se daří!

      Vymazat
    7. Nejvíce mě zaujala Roclite 305. Vyzkouším, uvidím. Děkuji

      Vymazat
    8. Dobrý den,

      rád bych se zde poradil ohledně výběru bot od Inov-8, které jsou mi v mém okolí velice doporučovány pro cirka podobné zastoupení terénu jako výše popsané, tedy z větší části louky, polní cesty, popřípadě přímo přeběh přes pole, štěrkové cesty a lesní pěšinky, ale také asfalt kolem 40%, kdy vybírám terén či povrch případně i během běhu i za mokra případně přes zimu občas ve sněhu. Běhám prozatím krátké tratě do 10 km cca 2-3x týdně. Váhově patřím mezi vyšší (193 cm) a těžší běžce (nad 90 kg), a díky tomu bych rád přizpůsobil i botu včetně jejího tlumení, abych si neodrovnal pohybový aparát. Nohu mám vel. 11 s větší šířkou a trochu vyšším nártem. Podle všeho co jsem se dočetl bych měl zaměřit pozornost mezi varianty Rocklite, TerraClaw, TralTalon. Chtěl bych se zeptat na názor, která varianta by byla pro mě a mé nároky nejvíce ideální, co se týče zaměření a odpružení? Rád bych tento oříšek rozlouskl, abych mohl v Inov-8 začít brzy pořádně běhat :) Děkuji. Mirek

      Vymazat
    9. Dobrý den a dík moc za zájem o inov-8! Zadání je celkem jasné, zkuste navštívit některou z běžeckých speciálek a vyzkoušejte TERRACLAW 250 (70%trail, 30%road) nebo ROCLITE 305 nebo 315 (60%trail, 40%road). Terraclaw jsou určitě širší než Roclite, ale oba modely mají podobnou míru tlumení a měli by splňovat vaše požadavky. Ve finále rozhodne tvar vašich chodidel. X-CLAW 275 je hodně offroadová, proto ji pro vaše použití nedoporučuji, ikdyž komfortem, šířkou a tlumením také splňuje vaše požadavky. Pokud budete chtít doporučit nějaké prodejce, ozvěte se.

      Vymazat
  3. Dobrý den, potřeboval bych poradit jak se aktivuje tepelně ten opatek u Xclaw 275?děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Honzo. Nevím o jaké poškození pat se jedná, ale obecně... Nahřejete vodu v rychlovarné konvici na 100°C a nechejte naplno stoupat horkou páru dovnitř boty, na vnitřní část opatku. Opatrně, aby jste nespálil podšívku, zkuste páru rovnoměrně posílat na celou plochu paty. Jakmile bude pata řádně nahřáta, okamžitě si botu nazujte, zašněrujte a natvarujte si opatek na vlastní patu. Opatek nechejte schládnout na noze. Problém se tímto nevyřeší, ale většinou to aspoň trochu pomůže. Mějte se hezky a ať se daří!

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    podle všeho co tu čtu, by mi X-CLAW275 vyhovovaly nejvíce, ale mám opravdu dost širokou nohu v místě příčné klenby. Jsou tyto boty vhodné?
    kde by se daly vyzkoušet, když jsem z K. Varů?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím
    zajímalo by mě jaký je rozdíl mezi X-TALON 210 a X-TALON 225 ,tedy kromě váhy.Mají obě verze stejnou šířku?
    Dík.
    Jaroslav

    OdpovědětVymazat
  6. Dala by se tato obuv použít na sparťan race?

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den. Mám Race Ultra 270.
    Pomalu se mi rozpadají a potřebují nahradu.
    Chci je na trenink do terénu a občas na nějaký krosovy závod a orientak.
    Na asfalt a tvrdý a suchý povrch mám RoadClaw 275. Děkuji za typ.

    OdpovědětVymazat