čtvrtek 5. října 2017

Recenze T R A I L R O C v2 - návrat ztraceného syna

Když jsem v roce 2012 vydával jednu ze svých prvních recenzí běžecké boty, avizoval jsem trochu velkohubě, že Trailroc změní vnímání trailové boty. Dnes, s odstupem času mohu s čistým svědomím říct, že právě první generace Trailroc, krosová legenda X-talon 212 a uvedení tématu "drop běžecké boty", posunuly inov-8 poměrně vysoko do povědomí běžecké veřejnosti a změnilo vnímání této kategorie napříč značkami.
Druhá generace Trailroc v2 nebude tak revoluční, ale postupně...



Zadáním pro vývoj, stejně tak  pro tým testerů pod vedením Petera Maksimowa, bylo uchovat funkčnost předešlého konceptu, navýšit odolnost a ochranu pro použití v kamenitém terénu a přizpůsobit celý koncept nejširšímu spektru běžecké populace se středně širokými chodidly. Proto, když budete porovnávat předešlou a současnou generaci, najdete hlavní rozdíl v tom, že současná generace je lehce užší v místě příčné klenby a také kolem kotníku. Celý koncept byl vyvíjen do horského, alpského prostředí, kde má nabídnout výborné funkční vlastnosti v rozličném přírodním prostředí.

Podešev

Původní verze s kulatými hranami po celém obvodu podešve měla jedinou nevýhodu. Bota v mokrém, těžším a technickém terénu, zejména pak v blátivých traverzech "ustřelovala" a ztrácela tak jeden z hlavních benefitů - dobrý grip. Proto jsme na nový koncept vzali konstrukci a design špuntů z předešlých Trailroc, které se velmi osvědčily hlavně díky své univerzálnosti na mixu různých povrchů. Z konceptu Race ultra jsme zase vzali plochou platformu podešve s ostrými hranami a prolnutím těchto dvou lahůdek vznikla nové podešev TRAILROC v2. 
Podešev je opět složena ze tří různě tvrdých nebo přesněji řečeno hustých směsí kontaktní pryže (TRiC), aby nabídla dobrý grip na různém přírodním podkladu. Patní část má nejvyšší tvrdost a nabídne dobrou  otěruvzdornost. Obvodové části podešve nabízí středně tvrdou směs pro jistý došlap a účinné vedení odrazu a střední část je vyrobena naopak z měkčí směsi pro efektivní  kontakt na tření při běhu na skále nebo v kamenitém prostředí.
Jemný vzorek podešve oceníte při delším přeběhu po asfaltu, konstantní výška špuntů je 4 mm. Pod označením Terradapter v patní části, si můžete prakticky představit efektivní rozložení došlapové energie při došlapu přes patu, na větší plochu podešve. Opět jde o navýšenou flexibilitu celé masy spodku obuvi, aby byl běh a přenos energie co možná nejefektivnější.





Mezipodešev

Inov-8 dal v roce 2004 běžeckému světu pojem drop, tedy sklon mezipodešve mezi patou a špičkou. Neříkáme nikomu, že tahle  jediná bota je vhodná pro každého běžce, ale nabízíme všem možnost vybrat si tu svou správnou míru vnímavosti (propriocepce), tlumení, dynamiky, ochrany a dropu, na každé vyráběné podešvi. Stejně tak je tomu také u rodiny Trailroc v2, kdy nabízíme modely na mezipodešvi se sklonem 4mm (Trailroc 270) a modely se sklonem mezipodešve 8mm (Trailroc 285). 
Směs mezipodešve POWERFLOW+ má základ ve vstřikovaném EVA, která je optimalizována tak, aby v patní části nabízela vyšší komfort (tlumení) a v přední odrazové části zase přesnější a účinnější vedení odrazu. Přední část mezipodešve je tedy subjektivně malinko tvrdší. 
Pokud je odraz veden z příliš tlumivé směsi mezipodešve, ztrácí se energie a kontakt s povrchem právě v mezipodešvi. Nepřesně vedený odraz při běhu na pestrém a členitém přírodním povrchu zvýší vynaložené úsilí a výsledek této rovnice si asi každý doplní sám. A právě z těchto důvodů nabízí Inov-8 možnost výběru dropu mezipodešve...





Vzhledem k tomu, že se jedná o koncept určený do tvrdého horském prostředí, vložili jsme mezi podešev a mezipodešev tenký polymerový film (meta-plate), který má ochránit chodidla před proražením mezipodešve. Tahle výztuha je maximálně flexibilní, kopíruje pohyb plantární fascie a jen minimálně navyšuje celkovou torzní tuhost boty. Z obrázku je patrné, že je zároveň ochráněna příčná klenba, nicméně přední, prstová část je už volná, aby byla zajištěna efektivní práce prstů při odrazu.











Svršek

Z komunity běžců a běžkyň zazněl výrazný požadavek o zavedení dalšího, středně širokého kopyta, na kterém se tvaruje jakákoliv bota. Lehce užší ve špičce, ale hlavně užší v patě. Proto jsou všechny modely konceptu Trailroc napnuty na středně širokém kopytě medium. Asi to bude trochu zklamání pro majitele širších chodidel, nicméně vy všichni, kteří máte spíše středně široké chodidla se standardní výškou nártu, budete spokojeni. 
Svršek vyšších TRAILROC 285 má obsázku kolem celého obvodu boty, trojitou výztuhu špičky s výrazným termoplastickým okopem, který ochrání prsty. V patní části najdete externí termoplastický opatek (ehc), který stabilizuje celou patní část boty. Vnitřní opatek je tradičně měkčí, aby byl citlivý k patám a achilovkám. A právě externí opatek se v průběhu testovacích vzorků hodně měnil. První testovací verze (viz.obrázky) řešila stabilizaci paty přetažením mezipodešve až ke kotníku s tím, že se neuzavíral prostor kolem celého obvodu paty, aby nedocházelo k omezování přirozené práce achilovek. Druhá generace testovacích vzorků už obsahovala produkční termoplastickou variantu, která zaručuje dlouhodobější výsledky.




Trojitě laminovaný svrškový materiál výrazně vyztužuje tuto důležitou část boty a zároveň velmi citlivě kopíruje tvar kopyta na vnitřní straně boty. Laminace je vysunuta až do šněrování a díky této konstrukci (metcradle+) je docíleno parádního komfortu uvnitř boty, ale hlavně, bota krásně drží na nártu, tedy na nejméně flexibilní části chodidel a neomezuje přirozený pohyb (v případě správně zvolené šířky).
Materiál svršku je velmi dobře prodyšný, vyztužený v místech největší zátěže, můžete tedy očekávat velmi dobře prodyšnou botu. Prodyšnost běžecké boty je velmi důležitý parametr. Pevný a neprodyšný svršek výrazně zhoršuje klima uvnitř boty, chodidla provlhnou, nejsou dostatečně odvětrávána a vzniká tak prostor pro puchýře a další opruzeniny.




Jazyk je po stranách přišit k podšívce svršku, nevnikají tak nečistoty dovnitř boty, ale hlavně, jazyk je stabilizován na místě a nerotuje po nártu.  
Na řezu boty je vidět vložený polymerový díl meta-plate, který má ochránit chodidla pře proražením mezipodešve.

Nižší TRAILROC 270 má lehčí a vzdušnější svršek. Najdete tady také obsázku kolem celého obvodu boty a lezečkovou gumou vyztuženou špičku. 

Vkládací stélka je vyrobena také ze směsi Powerflow, má  konstantní výšku 6 mm, vynikající tvarovou stálost a výrazně navyšuje komfort v botě. Přiznám se, že pro mě je tato stélka už moc tlumená, takže jsem ji sprostě vyměnil za nižší a tvrdší stélku. Nicméně tato "kustomizace" běžecké boty je samostatné téma, kterému se budeme někdy věnovat samostatně.


































Po téměř ročním testování všech vzorkových prototypů řadím grip podešve někde k využití 50/50, tedy 50% trailové prostředí a 50% silnice. Čím více se budete pohybovat po silnici, tím dříve vzorek podešve pochopitelně zmizí. Opravdu výborná je tato podešev v tvrdém horském prostředí, kdy se setkáte s mixem různých povrchů. Snad jediným kritickým povrchem bylo mokré vápno, ale tady snad klouže úplně všechno.

Přesto, ikdyž pominu fakt, že jsem si při přípravě TRAILTOUR 2017vlastní blbostí nalomil v této botě kotník, musím říct, že se jedná o špičkovou flexibilní podešev s výbornými kontaktními vlastnostmi pro Česko-Slovenské trailové prostředí, která vás rozhodně překvapí svou univerzálností.  
Hodně se mi líbí fit této boty, hlavně vnitřní nártová část parádně sedí a oceňuji špičkovou prodyšnost. V zimě doporučuji dobré ponožky s příměsí vlny, do sněhu pak návlek a není co řešit. Osobně bych uvítal, kdyby měla vyšší varianta drop jen 6 mm, nicméně tohle je subjektivní parametr každého z nás. 
Vyšší verzi můžu směle doporučit jako objemovou botu na nabíhání dlouhých vzdáleností, nižší vás pak bude bavit svou hravostí, dynamikou, agilitou, ostatně stejně jako předešlá verze Trailroc 245...


První reakce testerů z domácího prostředí:

Jan Mrázek - vítěz Swiss Alpine marathon K36 (Trailroc 285)
Jan Bartas - 4.místo Devils Ridge (Trailroc 270)
Tomáš Maceček - 12.místo GlenCoe Skyline (Trailroc 285)
Tomáš Hudec - 4.místo GGUT 2017 (Trailroc 285)
Nezávislá recenze na Rungo.cz


Žádné komentáře:

Okomentovat